Bruk kredittkort når du handler på nettet

Det er mange fordeler ved å bruke kredittkort fremfor debetkort ved netthandel.

Forbrukerrådets konklusjon etter å ha gjennomført en undersøkelse i blant norske nettbutikkunder, er at kundene ikke har oversikt over sine rettigheter og slurver med å sjekke vilkårene når de handler. Nedenfor har vi listet opp noen av fordelene med å bruke kredittkort når du handler på internett.

Kredittkjøpsloven
Ved å bruke kredittkort når du handler på internett er du beskyttet mot tap av gods via kredittkjøpsloven. Dersom du forskuddsbetaler, står du svakere ved ikke-levering, svindel og konkurs. Om du derimot bruker kredittkort kan du klage til banken din dersom selger ikke leverer.

Ved kjøp av for eksempel konsertbillett med kredittkort, slik som Credits Visa, kan du bruke kredittkjøpsloven §8 for å få refundert pengene fra banken dersom du ikke mottar billettene, eller at konserten blir avlyst.

14 dagers angrefrist
Det er få som er klar over fristen på 14 dager som man får ved kjøp fra norsk nettbutikk. Angrerettloven gir deg rett til å angre før mottak av varen eller 14 dager etter at du har mottatt varen ved kjøp fra norsk nettbutikk.

Angrerettloven gir alle som har kjøpt en vare en mulighet til å komme ut av et impulsivt kjøp, uten at de behøver å begrunne overfor selgeren hvorfor de vil gå fra kjøpsavtalen.

Loven gjelder forbrukerkjøp, dvs. at varen er til personlig bruk for kjøperen, hans husstand eller omgangskrets. Selgeren må være næringsdrivende.

Angrerettloven gjelder for alle avtaler om kjøp av varer som er inngått utenfor fast utsalgssted eller via fjernsalg. Loven gjelder også kjøp av ting som skal lages eller produseres etter kjøperens behov (tilvirkningskjøp).

Loven gir 14 dagers angrefrist, men fristen kan i visse tilfeller forlenges til 3 måneder, og i enkelte tilfeller til 1 år.

Angrerettloven gjelder ikke for kjøp i butikk.

Verified by Visa
Verified by Visa en tjeneste som lar deg handle på internett med ekstra trygghet. Gjennom en enkel kontroll, bekrefter Verified by Visa din identitet når du handler i butikker merket VbV.

Credits Visa skal være et enkelt og sikkert kort å bruke. Vi har derfor gjort det slik at du skal slippe å begynne å lete etter BankID-brikken for hver minste ting du kjøper på internett. Beløpsgrensen for at Verified by Visa skal aktiveres er derfor satt til minimum kr. 10 000. På denne måten kan du enkelt og trygt handle for småbeløp på internett, og så aktiverer vi Verified by Visa ved kjøp over kr. 10 000 – slik at du kan betale store beløp med ekstra sikkerhet.

43 dagers rentefri kreditt
Credits Visa tilbyr inntil 43 dagers rentefri kreditt. Dette vil si at du kan kjøpe varen i dag, og ikke betale før om inntil 43 dager. Credits Visa har forfall den 12. hver måned, på fakturaen faktureres det for bruk forrige måned. Det vil si at dersom du for eksempel benytter ditt kort den 1. januar, trenger du ikke betale før 12. februar. Du vil da ha 43 dagers rentefri kreditt.

Ingen renter
Du belastes ikke for renter dersom du betaler inn hele beløpet før forfall. Dersom du ønsker å betale inn kun minimumsbeløpet en måned, vil det påløpe renter fra kjøpstidspunkt. Minimumsbeløpet er kr. 300, eller minimum 3,3% av utestående kreditt.

Det er altså mange fordeler med å bruke kredittkort når man handler på internett. Samtidig så skal man være forsiktig, og være sikker på at nettbutikken man handler på er troverdig. Les våre nettvett-tips for å lære hva du skal se etter for å finne de sikre nettbutikkene.

Nettvett-tips

  • Sjekk om nettbutikken er seriøs. Søk den opp på Google og se hvilken erfaringer andre har med butikken
  • Finner du kontaktinformasjon til nettbutikken? Dersom denne er vanskelig å finne, eller om språket er dårlig, bør du vurdere å finne en annen butikk
  • Les vilkårene for avbestilling, reklamasjon og retur nøye
  • Unngå forskuddsbetaling – betal med kredittkort
  • Vær forsiktig med å gi fra deg personlige opplysninger.
  • Idet man går over i selve betalingsprosessen må man forsikre seg om at det skjer fra en sikret nettside. Det kan man sjekke ved at det i adressevinduet i nettleseren så begynner nettadressen med https:// og det vises et hengelåsikon
  • Ta vare på bekreftelsen fra nettbutikken slik at du kan sjekke opp mot nettbanken


Fakta om netthandel
Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse av forbrukernes opplevelser av netthandel. 1.063 personer deltok i undersøkelsen.

58 prosent av oss bruker kredittkort ved netthandel, mens 22 valgte giro/oppkrav som betalingsform.

Billetter er det vi handler mest. Dernest handler vi reiser/innkvartering eller sports- og fritidsartikler. 10 prosent av netthandlerne kjøpte bøker.

Kun en av 10 mener vi er bedre beskyttet som forbruker når man netthandler enn når man handler i vanlig butikk.

Nesten halvparten av norske nettbutikkunder har handlet på utenlandsk nettsted. Grunnen til at vi ikke velger utenlandske nettbutikker er sikkerhet, grad av forbrukerbeskyttelse og moms- og tollreglementet.

Kun 15 prosent har opplevd problemer med netthandelen det siste året. En fjerdedel av de som hadde hatt problemer med netthandelen oppga at det var varegruppen sport- og fritidsprodukter og elektronikk de hadde hatt problemer med.